Premis Audrey 2023

SILVIA TORTOSA

(Barcelona, 9 de març de 1947)

Actriu, cantant, presentadora i directora catalana. De seguida va tenir clara la seva vocació i va estudiar art a l’escola Massana i interpretació a l’Institut del teatre de Barcelona.

Va debutar al teatre als 15 anys interpretant a Dorita al Mago de Oz.

Es començar al cinema al 1966 a El último sábado de Pedro Balaña, començant una carrera que es perllongaria fins la dècada dels vuitanta, participant en un gran número de films a la gran pantalla com Asignatura pendiente (1977), Tobi (1978), El huerto del francés (1978) o La señora (1987). En el gènere terrorífic va actuar a Pánico en el Transiberiano (1972), de Eugenio Martín i Las garras de Lorelei (1973), de Amando de Ossorio.

També ha tingut una prolífica activitat teatral, participant en obres com Cara de plata, de Valle-Inclán, L’avar, de Molière o el El adefesio de Rafael Alberti.

El medi televisiu fou el que li va donar més popularitat. Des de 1960 fins a l’actualitat, ha presentat programes i participat en series com La huella del crimen, Hostal Royal Manzanares o Farmacia de guardia.

En aquesta edició Sílvia Tortosa assistirà a Cardoterror on li serà atorgat el trofeu Audrey en reconeixement a la seva trajectòria.

Brian YUZNA

(Manila, 3 de juliol de 1943)

Director de cinema, productor i escriptor estatunidenc nascut a Filipines especialitzat en el gènere terrorífic.

Va començar a destacar com a productor de Re-Animator (1985), dirigida pel seu amic Stuart Gordon, al que van seguir Re-sonator (1986) i Dolls (1987).

Al 1989 els dos van treballar per Disney a Cariño, he encogido a los niños (1989), que va ser un gran èxit.

El seu primer treball com a director va ser Society (1989), al que va seguir Mortal Zombie (1993), El dentista (1996) i un parell d’episodis de Necronomicon  (1993)

A principis dels 2000 es va establir a Barcelona, on va crear la Fantastic Factory, un segell de la companyia Filmax per produir pel·lícules de terror a Espanya.

Brian Yuzna està considerat un autèntic mestre del terror, especialitzat en cintes gore i adaptacions de H.P. Lovecraft. En aquesta edició de Cardoterror se l’ha premiat amb un trofeu Audrey i ens presentarà virtualment la projecció de Re-sonator.