Skip to main content
search

Fem avui un petit recorregut (forçosament incomplet) pel cinema de terror dels anys vuitanta, una dècada especialment estimada pels seguidors del gènere, a la recerca d’alguns dels més destacats científics sonats

“VIAJE ALUCINANTE AL FONDO DE LA MENTE”

Altered States (1980). Director: Ken Russell.
El científic Eddie Jessup creu que hi ha altres estats de consciència. Fent servir la privació sensorial i alguns potents al·lucinògens, pretén arribar a aquets estats alterats, patint una curiosa evolució. Film psicodèlic i pretensiós en el que destaquen els maquillatges de Dick Smith.

“MUERTOS Y ENTERRADOS”

Dead and Buried (1981) / Director: Gary Sherman
Petit clàssic del terror dels anys 80, escrit pels autors d’“Alien, el octavo pasajero” (1979). En un poble coster de Nova Anglaterra d’ambient lovecraftià, el sheriff investiga una sèrie de brutals assassinats, que l’enduran a descobrir que el forense del poble està revivint als morts després de reconstruir-los, com si de creacions artístiques es tractés.

“BRITANNIA HOSPITAL”

Britannia Hostipal (1982) / Director: Lindsay Anderson
Film britànic ple d’humor negre i crítica social. Un periodista (Malcom McDowell) s’infiltra en l’hospital, en el marc del seu 500è aniversari i en motiu de la inauguració de la nova ala de cirurgia, per investigar els misteriosos experiments del Dr. Millard, dedicat en secret al tràfic d’òrgans i a la creació d’un superhome.

“EL DÍA DE LOS MUERTOS”

Day of the Dead (1985) / Director: George A. Romero
En aquesta tercera part de la saga zombi de George A. Romero, l’acció es desenvolupa en un món completament poblat pels morts vivents, mentre un grup de científics i militars s’amaguen en una base subterrània. Entre aquest grup de supervivents trobem al doctor Logan, una espècie de mad doctor que experimenta amb els zombis i que intenta educar a un d’ells, al que anomena Bub, amb una primitiva capacitat de memòria i que finalment experimentarà un sentiment de venjança.

“LA PROMETIDA”

The Bride (1985) / Director: Franc Roddam
Una espècie de continuació de “La novia de Frankenstein” en clau romàntica. Després de crear la seva primera criatura, el doctor Frankenstein (Sting) crea a Eva (Jennifer Beals), una dona perfecta. Quan aquesta s’enamora del seu creador, el monstre (Clancy Brown), rebutjat, fuig, recalant en un circ.

“LA MOSCA”

The Fly (1986) / Director: David Cronenberg
Encertat remake del clàssic dels cinquanta, que s’allunya de l’original gràcies a la personalitat de Cronenberg. El doctor Seth Brundle (Jeff Goldblum) es va transformant progressivament en un insecte gegant després de que una mosca es coli amb ell en l’interior de la cabina teletransportadora durant l’experiment de transportació de matèria. El film original només és un punt de partida per tal que el director ens torni a mostrar les seves constants: la malaltia, els processos degeneratius i la transformació i evolució de la carn.

“TRANS-GEN, LOS GENES DE LA MUERTE”

The Kindred (1987) / Directors: Stephen Carpenter i Jeffrey Obrow
Agradable i oblidada sèrie B amb experiments genètics i hibridacions monstruoses entre humans i amfibis (molt deutores de Lovecraft), creats per la doctora Amanda, que en el seu llit de mort demana al seu fill John que destrueixi totes les notes dels seus treballs. Ignorant dels horrors que els esperen al soterrani, John i els seus amics es desplacen a la casa de la difunta per trobar la seva documentació.

“AL BORDE DE LA LOCURA”

Edge of Sanity (1989) / Director: Gérard Kikoïne
Nou i atípic apropament al mite de Jekyll i Hyde, protagonitzat per un histriònic Anthony Perkins, que aborda els dos personatges sense gaire maquillatge i que és el principal reclam. Pujadeta de to, i amb ambient de vídeoclip, trobem consum de drogues, sadomasoquisme, sexe softcore i assassinats sagnants.

“RE-ANIMATOR”

Re-animator (1985) / Director: Stuart Gordon
Lliurament basat en un relat de H.P. Lovecraft, aquesta obra mestra del splatter humorístic situa l’acció a la Universitat de Miskantonic, on Herbert West i el seu ajudant Dan Cain, en competència amb el sinistre Dr. Hill, es dediquen a experimentar amb un sèrum verdós capaç de tornar la vida als morts, cosa que donarà com a resultat una imparable horda de zombis violents amb els cervells danyats.

“RE-SONATOR”

From Beyond (1986) / Director: Stuart Gordon
L’any següent de l’estrena de “Re-Animator”, el mateix equip es va tornar a reunir per filmar una nova adaptació i així repetir l’èxit. El resultat de taquilla, però, va ser bastant més modest, tot i que la història s’acosta més a l’univers de l’escriptor de “Providence”. El Dr. Pretorius inventa una màquina que funciona a través de l’estimulació de la glàndula pineal i que permet obrir la ment a altes dimensions. Durant l’experiment, ell i el seu ajudant seran atacats per unes formes de vida interdimensionals.

“THE BRAIN”

The brain (1988) / Director: Ed Hunt
Més aviat mediocre subproducte que fa homenatge a la ciència ficció dels cinquanta, protagonitzat per David Gale (el recordat Dr. Hill de “Re-Animator”), que interpreta a un mad doctor que pretén dominar el món, mitjançant el control mental, ajudat per un cervell gegant provinent de l’espai exterior.

“CARIÑO, HE ENCOGIDO A LOS NIÑOS”

Honey, I Shrunk the Kids (1989) / Director: Joe Johnston
La figura del mad doctor traslladada a l’àmbit del cinema familiar. Wayne Szalinski (Rick Moranis) és un despistat científic i inventor que crea una màquina que li permet encongir la grandària dels objectes. Accidentalment, reduirà als seus fills, que miniaturitzats, viuran una autèntica aventura intentant travessar el jardí fins a casa seva.

David Jordán
Director de programación